W
e spreken van intercultureel in plaats van internationaal, omdat onderhandelingen tussen organisaties in toenemende mate niet alleen verschillende geografische, maar ook culturele achtergronden hebben. Denk aan de Nederlandse retailer met een onderhandelaar van Chinese afkomst die een deal moet onderhandelen met een Nederlandse voedingsmiddelenproducent die vertegenwoordigd wordt door een salesmanager van Turkse origine. Of neem de Aziaat die professioneel is opgeleid in Engeland en inmiddels werkt bij een Nederlandse multinational met een vestiging in Brazilië. Vanuit São Paulo onderhandelt hij met een Roemeense toeleverancier.
Drie groepen onderhandelaars
Over intercultureel onderhandelen is veel gepubliceerd, vooral over tips per land. Dat is zonder meer nuttig, maar ze vormen geen gids voor je eigen gedragingen bij intercultureel onderhandelen. Daarom is het model van de Britse taaldeskundige Richard D. Lewis zo waardevol. Veel onderhandelaars zijn hiermee nog niet bekend. Het Lewis Model van crossculturele communicatie en onderhandelen, classificeert culturele normen en concreet gedrag in drie basisgroepen van onderhandelaars: lineair actief, multi-actief en reactief.
Lewis Model
De lineair actieve onderhandelaars komt vooral uit de Engelstalige wereld, dus: Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook Noord-Europa, inclusief Scandinavië, Duitsland en Nederland. De reactieve onderhandelaars tref je vooral in de grote landen in Azië, met uitzondering van het Indiase subcontinent, dat hybride is. De multi-actieve onderhandelaars zijn meer verspreid: Zuid-Europa, de mediterrane landen, Zuid-Amerika, Afrika ten zuiden van de Sahara, Arabische en andere culturen in het Midden-Oosten, India en Pakistan en de meeste Slavische landen. Zie de figuur van het Model van Lewis hieronder.