Aanbestedende diensten besteden veel tijd aan het opstellen van hun aanbestedingen. Leveranciers steken op hun beurt veel energie in het opstellen van aanbiedingen. Alle partijen hebben er dan ook belang bij dat de beste offerte de winnende offerte is. Om dat proces goed te laten verlopen, moet ook het beoordelen van kwalitatieve aspecten zorgvuldig gebeuren. Idealiter doen deskundigen dat op dezelfde consequente en consistente manier. Als dat niet gebeurt, dan komt dat volgens psycholoog Daniel Kahneman vaak door wat hij ‘ruis’ noemt.
Inzichten
Kahneman kreeg een Nobelprijs voor het integreren van psychologische en economische inzichten, in het bijzonder met betrekking tot het menselijk beoordelingsvermogen en besluitvorming onder onzekerheid. In dit artikel maken we gebruik van zijn werk. We beschrijven een aantal inzichten dat helpt bij het beoordelen van kwaliteit bij aanbestedingen en het onderdrukken van ruis. Die inzichten hebben we vertaald in 6 tips.
Tip 1.
Bij groepsbeoordelingen verdient de gemiddelde score de voorkeur boven de consensusbeoordeling
Bij aanbestedingen is het vrij gangbaar om te werken met consensusbeoordelingen. Nadat elke individuele beoordelaar de eigen score heeft bepaald, gaat de groep beoordelaars in gesprek om het eens te worden over de eindscore. Iedereen moet dus instemmen met de uiteindelijke score die het beoordelingsteam geeft. Aan een aanbieder is een 7 of 8 makkelijker te motiveren dan een 7,3, zoals bij de methode met gemiddelde beoordelingen het geval kan zijn. Dat laatste leidt ook vrijwel altijd tot meer vragen.
Bijkomstigheden
Toch zijn er goede redenen om het jezelf bij de toelichting aan de markt een stukje moeilijker te maken. Uit de onderzoeken van Kahneman blijkt dat allerlei op zich irrelevante bijkomstigheden bepalend kunnen zijn voor de hoogte van de score. Wie opent met de toelichting op een score, en is die score hoog of laag? Bij een eerste hoge score ligt de uiteindelijke consensusscore eerder hoger, bij een eerste lage score eerder lager. Is er iemand aanwezig met een hogere status? Dan ligt de consensusscore eerder bij diens individuele score. zeker als die hogere in rang de bespreking opent.
Argumenten bespreken
Ons advies is dan ook: bespreek de argumenten voor de gegeven scores en geef individuen de gelegenheid hun individuele scores aan te passen. Voorwaarde is dat er geen verschillen zijn tussen individuele scores die niet zijn uit te leggen op basis van het beoordelingskader. Daarna bepaal je het gemiddelde van de individuele scores, zonder afronding naar hele getallen.